Egyházi levéltárosok és muzeológusok vándorgyűlése Pápán


Az egyházi gyűjteményi egyesületek minden évben nyár elején tartják háromnapos vándorgyűlésüket. A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) – a szokásos módon – idén is együtt rendezte meg közös konferenciáját, Pápán. A mintegy 80 résztvevőt megmozgató rendezvényt június 26–28. között a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei látta vendégül.

Az OSZK-ban jártunk


A pannonhalmi kulturális terület (könyvtár, levéltár, múzeum, kulturális iroda) vezetői június 7-én az Országos Széchényi Könyvtárba látogattak. Megtekintették Az idő arcai című kiállítást – amelyen a Pannonhalmi hóráskönyv is kiállításra került –, majd az ottani kollégák az Apponyi-teremben bencés vonatkozású kódextöredékeket, ősnyomtatványokat és kéziratokat mutattak be számukra. Az együttlétet baráti beszélgetés zárta.

Az Aranycsapat középhátvédje bencés diák volt


Lóránt Gyula a Honvéd és az Aranycsapat középhátvédjeként ismert. A magyar válogatottal az 1952-es olimpián, majd a következő évben az Európa-bajnokság elődjének számító Európa Kupán arany-, az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

 

Győri levéltárosok Pannonhalmán


Június 11-én győri kollégákat láttunk vendégül. A MNL Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltárának munkatársai egésznapos baráti látogatásra érkeztek, melynek keretében megtekintették levéltárunkat, könyvtárunkat és időszaki kiállításunkat. A monostor és a múzeum kevésbé látogatott tereit (refektórium, ásványtár, kincstár, ikongyűjtemény) is megismerhették és részt vettek a szerzetesi zsolozsmán. Az együttlétet a gyógynövénykertben, illetve a Pausa cukrászda teraszán zártuk.

Kódexkutatók látogatása Pannonhalmán


A HUN-REN-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport munkatársai június 11-én Pannonhalmára látogattak, hogy megtekintsék az Uros apát és műve címmel rendezett időszaki kiállításunkat. A budapesti kollégák megnézték a Múzeum közelmúltban átadott ásványtárát és kincstárát is.

A munkacsoportról és munkájáról itt olvashatunk.

Kolozsvári egyetemisták látogatása


Május 9-én a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem szakos (magyar és román) hallgatói Nagy Róbert-Miklós egyetemi docens vezetésével immár sokadik alkalommal keresték fel levéltárunkat. A látogatásra szokás szerint bécsi és budapesti levéltári program között került sor. A csoportot több tanár is elkísérte, többek között Rüsz-Fogarasi Enikő dékánhelyettes. Vendégeink az apátságot, illetve az Uros apát és műve című időszaki kiállítást is megtekintették.

Sienai oklevelek Pannonhalmán


Az Uros apát és műve című időszaki kiállításon három olyan oklevél is látható, amelyet a sienai állami levéltárban őriznek. Az okleveleket Cinzia Cardinali, az intézmény igazgatója kísérte Pannonhalmára, ahol levéltárunkat is felkereste.

Uros apát és műve - kiállításkatalógus


Az idei pannonhalmi időszaki kiállítás április végi megnyitójára jelent meg a tárlat katalógusa Uros apát és műve – Egy tevékeny élet Szent Márton szolgálatában címmel. A kötetet a kiállítás kurátorai, Szovák Kornél és Takács Imre szerkesztették.

A kötetben a kiállításon bemutatott írásos dokumentumok (nagyrészt a levéltárunkban őrzött oklevelek és a Liber ruber), valamint tárgyi emlékek részletes ismertetése mellett több tanulmány járja körül Uros személyiségét és tevékenységét.