Szent Márton ünnepe


Pannonhalmán november 18-án kétszázötven meghívott részvételével került sor a Szent Márton-díj átadására. A Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított díjat idén a koronavírus árváit felkaroló Regőczi Alapítvány létrehozói, Áder János és felesége, Herczegh Anita kapták. 

Az alapítók az elismerést attól a céltól vezérelve hozták létre, hogy hozzájáruljanak nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, továbbá a megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, valamint kihasználják és egyben megőrizzék a Pannon-térség egyedülálló adottságait. Az alapítók a díjjal minden évben a fenti célokat szolgáló kimagasló emberi teljesítményt ismerik fel.

Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntője után a Pulzus Vonósnégyes rövid koncertje következett, majd Molnár-Bánffy Kata a Képmás Kiadó és a Salt Communications vezetője szólt az egybegyűltekhez. A díjátadót fogadás követte, melynek részeként Tanai Péter múzeumigazgató a gyűjteményi folyosón újonnan elhelyezett ásványtárban kalauzolta az érdeklődőket, Ásványi Ilona és Dénesi Tamás könyvtár- és levéltár-igazgató pedig bemutatta a két gyűjtemény legutóbb restaurált dokumentumait: a 15. századi pfannbergi kéziratos misekönyvet és az 1568-as, 11 méter hosszú deáki periratot. Az eseményről további beszámolók olvashatók a Főapátság és a Magyar Kurír honlapján.