Scriptorium-konferencia Veszprémben


Május 10–11-én a Veszprémi Érseki Főiskolán tartották a VI. Scriptorium-konferenciát. A konferenciasorozat középpontjában a kéziratosság, különösen az egyházi kéziratosság áll. A rendezvényen olyan referátumok hangzanak el, amelyek valamiképpen kapcsolódnak a kéziratosság fogalmához (kódexek, kéziratos művek, feljegyzések, kéziratos áhítati irodalom, kéziratos énekeskönyvek, tanári följegyzések, a könyvtárak állományában őrzött művekbe – főleg ősnyomtatványokba vagy régi nyomtatványokba – írt bejegyzések, marginális kommentárok, valamint egyes gyűjtemények kéziratos állományának bemutatása etc.).

A kétnapos tudományos tanácskozást – amely a Gizella-napi rendezvények sorába illeszkedett – az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, a PPKE BTK Klasszika Filológia Tanszéke, az ELKH BTK Moravcsik Gyula Intézete, a Veszprémi Érsekség, a Veszprémi Érseki Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár szervezte.

A gazdag program részeként Dénesi Tamás levéltár-igazgató egy 18. századi laikus testvér, a gyógyszerész Reisch Elek kéziratos recepteskönyve kapcsán a korabeli bencés medicináról tartott előadást.

A konferencia részletes programja itt olvasható:

CsatolmányMéret
PDF icon scriptorium_vi_meghivo-programfuzet.pdf684.35 KB