Megnyílt a Főapátsági Múzeum ásványtára


A március 21-én tartott átadó után május 9-én, konferencia keretében a szakemberek előtt is megnyílt a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum ásványtára. A 4500 darabos kollekció a monostor gyűjteményi folyosóján kialakított látványtárban kapott elhelyezést. Mivel hazánkban csak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem ásványtára és a Természettudományi Múzeum rendelkezik hasonlóan jól azonosítható 18. századi anyaggal, ásványtárunk az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű gyűjteménye. A kiállított ásványokat előre meghirdetett időpontokban, tematikus sétákon lehet megtekinteni.

1802-es visszaállítása után a bencés rend egyik legfontosabb feladata a középiskolai oktatás lett. Természettudományos gyűjteményeit ettől kezdve folyamatosan fejlesztette. Az ásványtár legrégibb anyaga két gyűjteményből származik. Egyik alapja a Spaits István exjezsuitától 1802-ben vásárolt kollekció, amelyet a pesti egyetem természetrajz tanárának, a szintén exjezsuita Mitterpacher Lajosnak – örökösei által is gyarapított – gyűjteménye egészített ki, 1833-ban. A gyűjteményt később maguk a bencés szerzetesek bővítették.

Múzeumunk több mint két évet dolgozott a látványtár létrehozásán. A munka során az ásvány-, őslény- és kőzetgyűjtemény tisztítása, beazonosítása, leíró adatolása, számítógépes adatbázisban történő dokumentálása és történeti rekonstrukciója valósult meg. Elhelyezését szemléltető anyag gazdagítja. A gyűjtemény revízióját az ELTE Természetrajzi Múzeum szakemberei, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, valamint Bodorkós Zsolt László geográfus végezte el. A gyűjteménnyel kapcsolatos források feltárásában a pannonhalmi könyvtár és levéltár munkatársai is részt vállaltak.

Az ásványtár kereshető anyaga itt érhető el. A megnyitóval egybekötött szakmai konferencia programja a csatolmányban tekinthető meg.

CsatolmányMéret
PDF icon asvanytar-konferencia.pdf247.22 KB