Levéltárunk egy megkerült nyelvemlékkel gazdagodott


A kutatók előtt már ismert volt az a levél, amelyet 1520 körül a Nyulak szigetén (ma Margit-sziget) lévő domonkos apácakolostor elöljárója, Elena priorissza írt unokaöccsének, Bocskay Istvánnak. A levelet a szakértők szerint a híres kódexmásoló nővér, Ráskay Lea vetette papírra. A magyar nyelvű dokumentum az intézményünkben őrzött Erdődy Levéltár anyagához tartozott.

Az arisztokrata család levéltárát a pártállami diktatúra kiépülélésének időszakában, az 1940-es évek második felében menekítették a vépi kastélyból Szombathelyre (előbb az egyházmegyei, majd a megyei levéltárba), ahonnan 1985-ben letétként került Pannonhalmára. Az iratanyagból a szombathelyi időszakban kallódott el a misszilis, amely nemrég bukkant fel a helyi Smidt Múzeumban. Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója szeptember 21-én, ünnepélyes keretek között adta át az ötszáz éves dokumentumot Erdődy Lászlónak, illetve a jogos őrzőhelynek, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárnak. Intézményünk a levél nemesmásolatát adta cserébe a Smidt Múzeumnak. Az eseményen az Erdődy Levéltárról, illetve a nyelvemlékről és a domonkos rendi anyanyelvi írásbeliségről három előadás hangzott el.

Az eseményről szól tudósítás itt olvasható. Haader Lea nyelvtörténész Bocskay Ilona priorisszáról és Ráskay Lea kódexmásoló nővérről a Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorábant beszélt (11.35.45–11.43.36).