Egyházi levéltárosok és muzeológusok vándorgyűlése Pápán


Az egyházi gyűjteményi egyesületek minden évben nyár elején tartják háromnapos vándorgyűlésüket. A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) – a szokásos módon – idén is együtt rendezte meg közös konferenciáját, Pápán. A mintegy 80 résztvevőt megmozgató rendezvényt június 26–28. között a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei látta vendégül.

A konferencián levéltárunk és múzeumunk munkatársai közösen és teljes számban vettek részt. Az első napon az egyesületek – a hagyományok szerint – közgyűlést tartottak, majd a vendéglátók gyűjteményeit és kiállításait látogatták meg, de alkalom nyílt vezetett városnézésre is. A program hivatalos részét a Pannonia Reformata Múzeumban tartott fogadás zárta.

Csütörtökön a muzeológusok és a levéltárosok délelőtt közös előadásokat hallgattak, délután a két szervezet külön szakmai programon vett részt, melynek része volt a pápai műemlékek felkeresése is.

Pénteken – ismét közösen – kiránduláson vettünk részt. Előbb Türjére látogattunk, ahol Nagy Veronika művészettörténész (a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény vezetője) mutatta be a felújított premontrei prépostsági templomot és a felújítás eredményeit, majd ugyanő kalauzolt bennünket Sümegen. Itt a szintén megújult püspöki palotát tekintettük meg, majd a ferences templomot és a plébániatemplomot is felkerestük. A részletes program itt tekinthető meg.